De ce ?
De ce un cos de fum profesional?
Desi cosul de fum profesional este prevazut inca din faza de proiect de executie, din diferite motive cand se ajunge la etapa de achizitionare si montaj nu se acorda tot timpul atentia necesara. Se stie ca pentru a avea un confort termic dorit si cu costuri minime trebuie sa tinem cont de componentele care influenteaza randamentul.
Componente importante care influenteaza randamentul sunt: proiectarea, executia, exploatarea si intretinerea sistemului de incalzire. Daca am ales ca sursa de caldura un aparat ce utilizeaza combustibil solid, lichid sau gazos, trebuie sa stim ca factorii cei mai importanti in functionare pentru a avea un randament maxim sunt: alegerea corecta a aparatului de incalzit, calitatea combustibiluli si sistemul de evacuare a gazelor arse adica cosul de fumul.
Cum poate influenta un cos de fum randamentul?
Stim ca un combustibil (lichid, gazos sau solid) pentru a arde are nevoie de oxigen. In aparatul de incalzit aerul (oxigenul) este absorbit fortat sau atmosferic datorita tirajului generat de cosul de fum si patrunde in focar unde are loc arderea. In urma procesului de ardere rezulta energie termica care in mare parte este transformata in caldura necesara incalzirii iar o parte este evacuata in atmosfera impreuna cu gazele arse si alte particule care rezulta in urma arderii. Din acest motiv cosul de fumul va fi dimensionat tinand cont de natura combustibilului, puterea aparatului de incalzit si de inaltimea sa. Daca nu se va respecta dimensionarea nu vom avea o ardere corecta a combustibilului si urmarile ce decurg din aceasta: depuneri de zgura pe peretii din interiorul aparatului, consum mare de combustibil sau energia termica eliminata pe cos. Respectand dimensionarea, urmatoarea etapa va fi achizitia unui cos de fum profesional. Revenim iarasi cu intrebarea: de ce un cos de fum profesional?
Un cos de fum trebuie sa indeplineasca cateva conditii importante :
- sa aiba o rezistenta mecanica buna
- o clasa de temperatura cat mai mare (data de grosimea si densitatea izolatiei)
- etansare privind scurgerea gazelor din cos
- rezistenta la foc
- rezistenta la coroziunea condensului
- rezistenta la umiditate
- pastrarea unei temperaturi cat mai constante pe toata lungimea sa
Aceste conditii sunt indeplinite atunci cand se folosesc materiale corespunzatoare si de calitate.
Cum stim daca cosul de fumul pe care vrem sa-l achizitionam indeplineste cerintele acestea?
Fiecare cos de fum profesional care are un certificat CE are si o eticheta de identificare cu un marcaj.
Cum citim un marcaj al produsului care respecta SR EN 1856-1 anexa ZA ?
Exemplu marcaj :
Cos de fum EN 1856-1 T450 P1 W V3 L50050 G 100
Cum se interpreteaza?
Cos de fum EN 1856-1 - Cos de fum care indeplineste conditiile necesare cosurilor de fum metalice conform standardului european 1856-1
T450 - Temperatura maxima a gazelor arse pentru care este construit cosul este mai mica sau egala cu 450
P1 - Etanseitate la gaze - clasele N1,N2 -pentru cosuri ce functioneaza cu presiune negativa; P1,P2- pentru cosuri care functioneaza cu presiune pozitiva: H1,H2 - pentru cosuri care functioneaza cu presiune pozitiva ridicata
W - Clasa de rezistenta la condens - W umed , D uscat
Vm - Clase de rezistenta la coroziune sau durabilitate a cosurilor de fum care permit evacuarea produselor de ardere a diferitilor combustibili: Vm pentru produsele care au o declaratie de tip de material si grosime si se pot clasifica in 3 clase in functie de destinatie V 1 gaz natural L+H, gaz cu continut de sulf mai mic de 50 mg/mc si lichid cu sulf mai mic de 50 mg/mc, V 2 gaz, gaz natural L+H, petrol (sulf mai mic de 0,2% in masa, kerosen (continut de sulf mai mic de 50 mg/mc) lemn pentru locuri deschise, V3 acelasi cu V2 in plus pentru cuptoare inchise, carbune si turba cu rezistenta la condens D.
L50050 - Specificatia materialului peretelui interior L500. Porneste de la L000 si creste pana la L800 , 50 reprezinta grosimea peretelui exprimata in sutimi de mm
G - Rezistenta la arderea funinginei G - da , O nu
100 - Distanta care separa peretele exterior al cosului de fum de materialele combustibile si este exprimata in mm
Pe langa aceste date in fisa tehnica a produsului veti gasi si alte informatii utile.
Un cos de fum profesional bine dimensionat este o componenta majora ce influenteaza functionarea buna si cu costuri minime a instalatiei de incalzit.
Contact
Telefon/fax:
0351.430.055
Mobil
0723.349.249
Email:
office@cos-fum-inox.ro